Obszary Zastosowania technologii SHU


Oczyszczacze SHU znajdują zastosowanie wszędzie tam gdzie dbałość o jakość i czystość powietrza w pomieszczeniach wewnętrznych ma znaczenie. Wszędzie tam gdzie występują zanieczyszczenia mikrobiologiczne i/lub zanieczyszczenia LZO i oczywiście wszędzie tam gdzie tego typu zanieczyszczenia stwarzają zagrożenie dla użytkowników, prowadzonych usług lub wytwarzanych produktów.

Główne obszary zastosowań SHU to :

– Hotele
– Obiekty gastronomiczne : restauracje, cukiernie, lodziarnie, …
– Kluby, puby, kawiarnie, fast food bary, …
– Szkoły, przedszkola, żłobki
– Biura, obiekty biurowe, obiekty publiczne, …
– Toalety publiczne
– Przemysł spożywczy
– Przemysł kosmetyczny
– Placówki opieki medycznej : gabinety lekarskie, gabinety dentystyczne, kliniki, szpitale, przychodnie, …
– Gabinety i placówki usługowe : kosmetyczne, fryzjerskie, SPA, baseny, …
– Sklepy i magazyny, szczególnie spożywcze, chemiczne, …
– Gabinety i kliniki weterynaryjne
– Laboratoria
– Wiele, wiele innych

Szkoły, przedszkola, żłobki

 

 

Bezpieczeństwo dzieci w szkołach, przedszkolach i żłobkach jest najważniejsze dla każdego rodzica, ale ma też wielkie znaczenie ekonomiczne dla całego Państwa. Koszt leczenie dzieci, koszt absencji rodziców to poważny koszt dla całego budżetu.

Co roku, szczególnie w okresie jesienno – zimowym, setki, tysiące dzieci z infekcjami i przeziębieniami trafia codziennie do swoich placówek.

Wiele badań pokazało, że poziom zanieczyszczenia powietrza wewnątrz jest 5-10 większy niż na zewnątrz. W okresie nasilonych infekcji, z pewnością placówki edukacyjne notują te górne granice zanieczyszczeń. Nienależycie czyszczone i nie dezynfekowane systemy wentylacyjne i coraz cześciej klimatyzacyjne, tylko pogarszają sytuację. 

 

 

 

 

Warto i należy z tym walczyć ! SHU to prosty, bezpieczny dla dzieci i ich opiekunów, sposób na poprawę czystości powietrza, ale nie tylko. Pamiętajmy, że dzięki stosowaniu SHU „sterylizujemy” także wszystkie powierzchnie w pomieszczeniach. Do tego czynimy to w sposób ekologiczny, bezpieczny dla środowiska i tanio. 

Nie należy zapominać o czystości toalet, kuchni i stołówek. 

 

 

Sklepy i magazyny

 

 

 

W sklepach spożywczych  i magazynach największym problemem są zagrożenia mikrobiologiczne, głównie zakażenia bakteriami oraz pleśnią i grzybami. Zarodniki pleśni i grzybów powodują duże straty w magazynach żywności.

Bakterie powodujące rozkład żywności powodują wydzielanie szkodliwych i nieprzyjemnych zapachów.

Straty żywności sięgają milionów złotych dziennie w skali takiego kraju jak Polska. Eliminując zanieczyszczenia mikrobiologiczne może je w znacznym stopniu zredukować. Wobec strat koszt stosowania SHU to koszt pomijalny.

Dla przykładu zaplecze – magazyn w sklepie typu dyskont, o pow. 300m2, koszt używania SHU to kwota pomiędzy 1-2€ dziennie. Straty na żywności mogą sięgać kilku tysięcy nawet.

Zastosowanie oczyszczaczy SHU może umożliwić wydłużenie czasu przechowywania wrażliwych produktów żywnościowych, np. warzyw. Każdy dzień wydłużenia czasu przechowywania to, w skali sieci handlowej, setki tysięcy złotych oszczędności.

W innych sklepach i magazynach, SHU pomoże usunąć zanieczyszczenia gazowe, np. LZO, niemiłe zapachy, odory itp. Warto zadbać o komfort i bezpieczeństwo pracy pracowników i Klientów.

Przemysł

 

W zależności od gałęzi przemysłu, spotykać będziemy różne zagrożenia związane z zanieczyszczeniem powietrza.

W przemyśle spożywczym głównym wyzwaniem będą zagrożenia mikrobiologiczne, głównie bakterie oraz grzyby i pleśnie,  w innym gałęziach przemysłu zagrożenia związane ze szkodliwymi gazami i oparami, np. LZO.

W wielu aplikacjach urządzenia SHU będą idealnym rozwiązaniem dla takich problemów. Są tanie w użyciu, wyjątkowo skuteczne i bardzo ekologiczne.

Producenci technologii SHU pracują aktualnie nad wdrożeniem do produkcji modeli przemysłowych, powinny się pojawić na rynku już niedługo.

Jednakże już dzisiaj, dostępne modele SHU mogą rozwiązać wiele problemów, szczególnie w mniejszych zakładach i wytwórniach.

 

 

 

 

Przykładowy wynik badań w wytwórni serów.

Po lewej wynik badań przeprowadzony na płytkach Petry’ego, bez stosowania SHU. Po prawej z zastosowaniem SHU.

 

 

Podobne badania przeprowadzone w fabryce tekstyliów.

Po lewej bez stosowania SHU, po prawej z zastosowaniem SHU1500P.

Placówki opieki medycznej

 

 

 

 

Przychodnie medyczne, gabinety lekarskie, gabinety dentystyczne, kliniki i szpitale, laboratoria medyczne, i wiele innych  – to główne obszary stosowanie oczyszczaczy SHU.

Podstawowym celem stosowania SHU w placówkach medycznych to reedukacja lub eliminacja niebezpiecznych zanieczyszczeń mikrobiologicznych.

Codziennie setki chorych osób odwiedza różne placówki medyczne. Wszxyscy oni są źródłem niebezpiecznych zarazków. Przy pomocy SHU eliminujemy je z powietrza oraz wszelkich powierzchni.

Salmonella  enterica

Staphylococcus aureus

Oporne szczepy Staphylococcus aureus:

Oporny na metycylinę (MRSA) i CA-MRSA / PVL-MRSA

Enterococcus (VRE) oporny na wankomycynę

Listeria monocytogenes

Escherichia coli (E. coli O157: H7) Campylobacter jejuni

Acinetobacter baumannii

HIV 1

Influenza A Avian Influenza (wirus ptasiej grypy)

H1N1 (u ludzi i świń) Herpes Simplex Typu 1 Polio Typu 2

Norovirus i Murine Norovirus Rhinowirus

Ludzki koronawirus (SARS Surrogate)

/ Rotawirus / RSV / Adenowirus

 

Te i wiele innych groźnych mikrobów to codzienność w placówkach opieki medycznej.

Stosując SHU  w ekologiczny i tani sposób praktycznie eliminujesz ich obecność !

 

 

 

 

Przykładowe wyniki badań mikrobiologicznych przy użyciu płytek Petry’ego. Badanie przeprowadzone z gabinecie stomatologicznym.

Po lewej bez stosowania SHU, po prawej 24 godz po zastosowaniu SHU.

 

 

Gastronomia

 

 

W gastronomii stosowanie SHU to :

  • Bezpieczeństwo mikrobiologiczne !
  • Usuwanie nieprzyjemnych zapachów
  • Przedłużenie trwałości przechowalniczej produktów spożywczych
  • Redukcja kosztów dezynfekcji
  • Ograniczenie ryzyka masowych zatruć pokarmowych

 

Salmonella  enterica

Staphylococcus aureus

Oporne szczepy Staphylococcus aureus:

Oporny na metycylinę (MRSA) i CA-MRSA / PVL-MRSA

Enterococcus (VRE) oporny na wankomycynę

Listeria monocytogenes

Escherichia coli (E. coli O157: H7) Campylobacter jejuni

Acinetobacter baumannii

To tylko najważniejsze bakterie, które mogą się pojawiać w gastronomii. Do tego należy wspomnieć o poważnym problemie grzybów i pleśni występujących w gastronomii. Stosując SHU redukujesz ich obecność praktycznie w 100%.

 

 

 

Przykładowy wynik badań mikrobiologicznych w profesjonalnej kuchni. Badanie przeprowadzone przy użyciu płytek Petry’ego.

Po lewej wynik bez stosowania SHU. Po prawej wynik po 24 godz.  stosowania SHU !

 

 

Wynik badań przeprowadzonych w lodziarni.

Po lewej bez stosowania SHU, po prawej po zastosowaniu SHU1500P

Gabinety i placówki usługowe, SPA…

 

 

Salony i gabinety kosmetyczne, salony fryzjerskie, salony masażu, salony piękności, salony SPA i inne podobne, to miejsca, do których masowo wszyscy uczęszczamy i korzystamy z ich usług.

Niestety są to także  miejsca zwiększonego ryzyka związanego z infekcjami przenoszonymi drogą kropelkową lub przez kontakt z niedostatecznie czystymi powierzchniami. Dodatkowo są to miejsca o zwiększonym ryzyku rozwoju flory mikrobiologicznej. Ciepło, wilgotność, stosowanie dużych ilości kremów, olejków to doskonałe środowisko do namnażania się bakterii, grzybów i pleśni. Wszystkie one są niebezpieczne dla człowieka.

 

 

 

 

Przykładowy wynik badań z użyciem płytek Petry’ego, przeprowadzony w salonie fryzjerskim.

Po lewej wynik badań bez użycia SHU, po prawej po 24 godz. używania SHU900X.

Dbałość o czyste powietrze, o sterylne powierzchnie to wyraz szacunku dla Klientów oraz oznaka zrozumienia powagi problemu.

Także w tym miejscach SHU przychodzi z pomocą. Oczyszczając i sterylizując powietrze oraz wszelkie powierzchnie, zabezpieczamy Klientów przed przypadkowymi infekcjami. Dodatkowo usuwamy szkodliwe LZO.

Biura, obiekty biurowe, obiekty publiczne

 

Większość osób ponad 90% swojego czasu spędza w pomieszczeniach. Znaczną część tego czasu spędzamy w miejscu pracy, w biurach, w innych budynkach i pomieszczeniach publicznych.

Badania WHO pokazały, że zanieczyszczenie powietrza wewnątrz jest nawet 5-10 krotnie większe niż na zewnątrz.

Na świecie, także w Polsce, ponad 40% osób cierpi na różnego rodzaju choroby i dolegliwości związane z zanieczyszczonym powietrzem, jak alergie, astma, inne choroby. W miastach odsetek ten przekracza 50%.

Nieczyszczone instalacje wentylacyjne i klimatyzacyjne tylko pogarszają jakośc powietrza. Coraz więcej nowoczesnych budynków wyposażone jest w elewacje ze szkła z oknami, które się nie otwierają. Nie ma więc nawet możliwości wywietrzenia pomieszczeń.

Technologia SHU wychodzi naprzeciw tym problemom, i dzięki zastosowaniu najnowocześniejszej technologii AHPCO, praktycznie eliminuje z powietrza i wszelkich powierzchni wszelkie zanieczyszczenia mikrobiologiczne ale także szkodliwe gazy LZO.

Stosując SHU pracujesz w czystym powietrzu – praca jak w górach 🙂

… ludzie pracują wydajniej i mają lepsze samopoczucie, czyste powietrze :

  • Poprawia funkcje układu oddechowego i pomaga usuwać śluz
  • Zmniejsza występowanie bólu głowy spowodowanego przebywaniem w zamkniętym pomieszczeniu
  • Poprawia jakość snu
  • Poprawia humor przez regulowanie serotoniny
  • Zmniejsza rozprzestrzenianie się chorób przenoszonych drogą kropelkową
  • Zwiększa poziom tlenu we krwi, poprawiając krążenie
  • Wspiera stabilizację po wysiłku fizycznym i wzmacnia działanie mięśni
  • Poprawia funkcje wzroku i sensomotoryczne
  • Zwiększa odporność na szoki termiczne